La pizza e' una scienza !
Etykiety
Artykuły i testy
(17)
Dania mięsne
(29)
Inne dania
(17)
Kawa
(3)
lidl
(1)
Makarony
(17)
mozzarella
(2)
Pizza
(30)
pizza z prosciutto
(1)
prosciutto
(1)
Ryby
(9)
Słodkości
(3)
test lidl
(1)
Wędzone
(2)
włoski tydzień
(1)
Wszystkie
(108)
Zupy
(3)
niedziela, 29 sierpnia 2010
Fotografie pizzy spod mojej ręki :)
jak w temacie zamieszczam zdjęcia ktore nie pojawiły się w żadnym poście traktującym o przygotowaniu pizzy :-)
Patent na oliwę czosnkową
Oliwę próbuje się maczając w niej kawałek chleba. A jeśli chcemy zrobić z tego małą przystawkę ?
Jest sposób. Oliwa czosnkowa !
Potrzeba główki lub dwóch dość dużego czosnku, flakon na oliwę i oliwa.
Rozdzieramy głowkę czosnku ale nie obieramy ząbków. Wrzucamy do flakonu i zalewamy oliwą. Można dodać plasterek papryczki peperoni. Po tygodniu oliwa nabiera niesamowitego aromatu i smaku czosnkowego. POLECAM !
Jest sposób. Oliwa czosnkowa !
Potrzeba główki lub dwóch dość dużego czosnku, flakon na oliwę i oliwa.
Rozdzieramy głowkę czosnku ale nie obieramy ząbków. Wrzucamy do flakonu i zalewamy oliwą. Można dodać plasterek papryczki peperoni. Po tygodniu oliwa nabiera niesamowitego aromatu i smaku czosnkowego. POLECAM !
piątek, 27 sierpnia 2010
Smaczna i prosta miruna z grilla
Dania z ryb to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Proste i bardzo smaczne. Dzisiaj przepis na mirunę z grilla lub jak ktoś nie ma z piekarnika.
Potrzebujemy
Po wyjęciu od razu podawać, udekorowane plastrami cytryny.
Potrzebujemy
- 2 filety z miruny
- sól
- pieprz
- bazylia, koper, natka pietruszki, pieprz, papryka.
Po wyjęciu od razu podawać, udekorowane plastrami cytryny.
Faszerowana cukinia
Przedstawiam pomysł na ciekawe danie z uzyciem prostych składnikow :.
Danie ciekawe i bardzo interesujące nie tylko w smaku.
Do przygotowania potrzebujemy:
Danie ciekawe i bardzo interesujące nie tylko w smaku.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 500g mielonego mięsa
- 1,5 torebki ryżu ugotowanego na sypko
- przecier pomidorowy + passata di pomodoro
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- odrobina wody
Spaghetti all'olio e peperoncino - Spaghetti z oliwą i peperoncino
W Italii, kiedy mężczyzna chce zaprosić kobietę do siebie, proponuje jej, aby przyszła do niego na makaron. Opisana potrawa jest prosta i pyszna, dobry sposób na udaną randkę. Spaghetti all'olio e peperoncino jest afrodyzjakiem... Mam nadzieję :)
Do przygotowania potrzeba:
Na patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz mniej więcej połowę papryczki peperoni. Jeśli chcemy mniej pikantne danie dajmy jej mniej.
Do przygotowania potrzeba:
- 200g spaghetti
- Oliwa z oliwek
- papryczka peperoni
- czosnek - 1 ząbek
- można dodać przecieru pomidorowego - w końcowym stadium wzbogaca smak i delikatnie zmienia kolor makaronu na pomarańczowy
Na patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz mniej więcej połowę papryczki peperoni. Jeśli chcemy mniej pikantne danie dajmy jej mniej.
sobota, 7 sierpnia 2010
Spaghetti picante al pesto genovese - szybki przepis
Makaronów ciąg dalszy. Przedstawiam bardzo szybki przepis w chwili kiedy ktoś przychodzi do ciebie lub kiedy chcesz coś na szybko.
Zaopatrz się w:
Zaopatrz się w:
- papryczkę peperoni
- mały słoiczek pesto genovese firmy sacla lub inne
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/4 cebuli posiekanej w kostkę
- oliwę z oliwek
- pieprz
- 150-200gr spaghetti
- ser do posypania (parmezan, pecorino, emilgrana)
piątek, 6 sierpnia 2010
Spaghetti carbonara !!!
Dzisiaj pokażę wam jak przygotowuje się prawdziwe spaghetti carbonara.
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i po rozgrzaniu wsypujemy droobno pokrojony wędzony boczek. Do boczku dodajemy trochę pieprzu. W międzyczasie do goracej wody wsypujemy ok 250 gram makaronu spaghetti i gotujemy. Kiedy boczek się usmaży podlewamy go woda z gotującego się makaronu. Posłuży to do połączenia smaków. Do naczynia z jajkami wsypujemy starty ser pecorino i odrobinę pieprzu i miksujemy do uzyskania jednolitej rzadkiej masy.
Składniki:
- pokrojony wędzony boczek ok. 150-200gr
- 50 g. sera pecorino
- 4 jaja całe lub 3 zółtka i jedno całe jajo
- makaron spaghetti
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i po rozgrzaniu wsypujemy droobno pokrojony wędzony boczek. Do boczku dodajemy trochę pieprzu. W międzyczasie do goracej wody wsypujemy ok 250 gram makaronu spaghetti i gotujemy. Kiedy boczek się usmaży podlewamy go woda z gotującego się makaronu. Posłuży to do połączenia smaków. Do naczynia z jajkami wsypujemy starty ser pecorino i odrobinę pieprzu i miksujemy do uzyskania jednolitej rzadkiej masy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)