niedziela, 5 grudnia 2010

Carne alla birra, czyli karkówka w piwie!

Witam w kolejnym odcinku dość smacznego eksperymentu. Dzisiaj Carne alla birra czyli mięso w piwie, z grilla.
Zaczynamy:





Do przgotowania użyłem:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 0,5 litra piwa - książęce Tyskie polecam
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych 
  • przyprawa do karkówki prymat
  • i szczypta tymianku aby nadać nutkę ziołową
  • ponadto - odrobina soli lub kucharka 
  • pieprz 
  • oliwa
  • musztarda 
  • 2 ząbki czosnku
Mięso kroimy na średniej grubości kotlety. Z obu stron solimy i posypujemy odrobinką pieprzu. Do miski wlewamy piwo i wkładamy do niej kotlety zanurzając je całe.

Do szklanki nalewamy ok 100ml oliwy, dodajemy 1-2 łyżki przyprawy do karkówki, szczyptę tymianku, trochę soli, pieprzu i 2-3 łyżeczki musztardy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do mięsa, które moczy się w piwie. Całość mieszamy i kilkakrotnie przewracamy kotlety. dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku Możemy spróbować marynatę, ma być dobra i aromatyczna i nie za słona. Całość odstawiamy do lodóweczki lub zimniejszego pomieszczenia na dobę.

Na drugi dzień rozgrzewamy grill lub co tam macie i pieczemy !!! :)

Polecam podawać z sałatką

PS. O zgrozo jakie to jest super z frytami ! :) :) .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz