Zaczynamy:
Do przgotowania użyłem:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 0,5 litra piwa - książęce Tyskie polecam
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- przyprawa do karkówki prymat
- i szczypta tymianku aby nadać nutkę ziołową
- ponadto - odrobina soli lub kucharka
- pieprz
- oliwa
- musztarda
- 2 ząbki czosnku
Do szklanki nalewamy ok 100ml oliwy, dodajemy 1-2 łyżki przyprawy do karkówki, szczyptę tymianku, trochę soli, pieprzu i 2-3 łyżeczki musztardy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do mięsa, które moczy się w piwie. Całość mieszamy i kilkakrotnie przewracamy kotlety. dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku Możemy spróbować marynatę, ma być dobra i aromatyczna i nie za słona. Całość odstawiamy do lodóweczki lub zimniejszego pomieszczenia na dobę.
Na drugi dzień rozgrzewamy grill lub co tam macie i pieczemy !!! :)
Polecam podawać z sałatką
PS. O zgrozo jakie to jest super z frytami ! :) :) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz