niedziela, 10 października 2010

Tortilla

 
Tortilla danie, które może być przygotowane na wiele sposobów, ja osobiście lubię jeden z nich, do którego dodałem odrobinę własnej inwencji i postanowiłem się nim z wami podzielić przepisem.  




Składniki:
  • Mięso mielone - 200, 300 g.
  • 1 Papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 6 szt. pieczarek (może być bez pieczarek ale ja lubię)
  • 1 duża cebula
  • 1-2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • kapusta pekińska
  • słodki sos chilli np. wifon
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • Olej lub oliwa z oliwek
  • Placki na tortillę - robione, lub kupowane tzw. Wraps
Papryki, cebulę, pieczarki, trochę kukurydzy i pomidora pokroić razem i wrzucić na patelnię, oraz przyprawić solą i pieprzem.

Następnie położyć na patelnię posiekane mięso mielone (można posiekać także jak się podpiecze)
przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami i smażymy sobie razem z warzywami do czasu aż mięso będzie gotowe.
Następnie wlewamy odrobinę sosu chilli i koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystko na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Placki rozgrzewamy na patelni bez tłuszczu. Zdejmujemy kiedy są już nagrzane.
Następnie kładziemy kapustę pekińską , parę pasków surowej papryki, odrobinkę cebuli i kukurydzy z puszki i oczywiście nasz przygotowany farsz.
Całość możemy zwinąć w tortillę i podać na talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz