sobota, 4 września 2010

Dietetyczna zupa z grillowaną wołowiną

Dzisiaj coś ciekawego i mięsnego o wyczuwalnym zapachu grillowanego mięsa w zupce, mniamm.
  • 40 dg wołowiny
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • papryka
  • odrobina papryczki peproncino (2-3cm)
  • cebula
  • czosnek
  • marchew
  • kostka rosołowa
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy

Mięso kroimy na plastry lekko smarujemy oliwą i posypujemy solą, pieprzem, ziołami i tymiankiem.
odstawiamy na ok 30 minut.



Po 30 minutach mięso układamy na grillu.
Grillujemy z obu stron.

Po ugrilowaniu siekamy w kostkę.

Do naczynia nalać ok 0,7 litra wody i zagotować.
W międzyczasie posiekać czosnek ,cebulę, paprykę.
Wrzucić mięso i gotować przez około 1 - 1,5 godz. na wolnym ogniu sprawdzając stan wody i w razie potrzeby dolewając.
Następnie dodać warzywa i ugotować je razem.
Ostatni etap to dodanie dwóch łyżek dobrego koncentratu pomidorowego, doprawienie do smaku i podanie samego dania lub z chlebem. Dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz