- 40 dg wołowiny
- tymianek
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- papryka
- odrobina papryczki peproncino (2-3cm)
- cebula
- czosnek
- marchew
- kostka rosołowa
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
Mięso kroimy na plastry lekko smarujemy oliwą i posypujemy solą, pieprzem, ziołami i tymiankiem.
odstawiamy na ok 30 minut.
Po 30 minutach mięso układamy na grillu.
Grillujemy z obu stron.
Po ugrilowaniu siekamy w kostkę.
Do naczynia nalać ok 0,7 litra wody i zagotować.
W międzyczasie posiekać czosnek ,cebulę, paprykę.
Wrzucić mięso i gotować przez około 1 - 1,5 godz. na wolnym ogniu sprawdzając stan wody i w razie potrzeby dolewając.
Następnie dodać warzywa i ugotować je razem.
Ostatni etap to dodanie dwóch łyżek dobrego koncentratu pomidorowego, doprawienie do smaku i podanie samego dania lub z chlebem. Dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz