czwartek, 22 lipca 2010

Farina Tipo 00 - test oryginalnej mąki 00 z Włoch

Będąc w  pełnym niespodzianek kraju zwanym Italia oprócz rzeczy pierwszej potrzeby czyli win itp...  zakupiłem mąkę typu 00 i oczywiście muszę się podzielić spostrzeżeniami.

Powiem jedno  - świetna. Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, jest elastyczne, miękkie pozbawione pęknięć itp. Jeśli zależy wam na dobrej pizzy a macie możliwość kupienia takiej mąki to po prostu to zróbcie !



Moje spostrzeżenia oczywiście popieram twardymi dowodami o ile zdjęcia to twarde dowody :)

7 komentarzy:

  1. Pierwsza lepsza z półki w supermercato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też przywiozłem taką mąkę z Włoch i przymierzam się do zrobienia pizzy. Jedno mnie bardzo, bardzo ciekawi - jakiego sera użyłeś/aś ???

    OdpowiedzUsuń
  3. Eś :). Zwykle używam mozzarelli galbani.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozzarellę galbani znajdziecie równiez w biedronce pod kryptonimem "sottile gusto" :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. I dajesz tylko Mozzerellę białą ??? (http://www.galbani.co.uk/products/galbani_mozzarella/products/galba_mozza_ball/index.html) czy również żółtą ??? Nigdy nie próbowałem robić z samej białej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasem tylko białą, czasem tylko żółtą, a czasem obie - zwykle wtedy, kiedy w tajemniczych okolicznościach znika gdzieś połowa kulki... ;-)

    OdpowiedzUsuń