niedziela, 13 czerwca 2010

Spaghetti alla bolognese

Czas na makarony. Spaghetti - makaron najbardziej znany i lubiany. Stolicą sosu bolońskiego (ragu' bolognese) jest oczywiście Bolonia gdzie można zasmakować w oryginalnych daniach tego typu. Polski żurek, choć ten sam to w każdym polskim domu smakuje inaczej. Tak samo jest ze spaghetti po bolońsku. Inne w restauracjach i trattoriach, inne w domu. Poniżej przedstawiam dość ciekawy i prosty przepis jak ja to robię.
Być może pojawią się głosy że coś za krótko gotowane, czegoś nie ma, że prawdziwe włoskie spaghetti alla bolognese zawiera jeszcze coś.... Odpowiem krótko - kuchnia włoska jest zróżnicowana również pod względem regionalnym. Spaghetti alla bolognese może być inaczej przygotowywane w regionie Veneto inaczej, w Emilia Romagna inaczej  w Lazio itp. Tutaj przedstawiam przepis bazowy :)



Co potrzeba

  • makaron spaghetti
  • 500g mielonego mięsa
  • oliwa z oliwek
  • sol
  • pieprz
  • kolendra
  • bazylia
  • oregano
  • pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • tymianek
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • parmezan lub emilgrana
również dodaje się:
  • seler
  • marchewkę - ale akurat ja nie dodałem tych składników.
Cebulę kroimy w kostkę i wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku wsypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Rumienimy, następnie dodajemy mielone mięso.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i tymiankiem i dusimy.
Kiedy mięso jest gotowe dodajemy dość sporą ilość pomidorów i mieszamy. Jeżeli chcemy otrzymać jeszcze bardziej pomidorowy smak i kolor dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy, solimy do smaku i gotujemy mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekaną bazylię i szczyptę oregano.
Teraz próbujemy, powinno być już dobre i mieć głębszy smak niżeli na początku.
Gotujemy jeszcze chwilę aż sos będzie gęsty i jednolitej konsystencji. Jeśli chcecie otrzymać bardzo jednolity sos możecie spróbować zmiksować sos mikserem lub w robocie.

Rozgrzewamy ok 2l  posolonej wody
Kiedy woda jest wrząca wrzucamy makaron spaghetti
Gotujemy al dente około 8 minut - w naszym przypadku był to makron "tre mulini"

Serwowanie
Są dwie szkoły:
Makaron odsączamy i przekładamy na talerz a na wierzch nakładamy sos i posypujemy startym serem
Makaron mieszamy z sosem aby nim nasiąknął, następnie wkładamy na talerz i posypujemy parmezanem

Róbcie jak chcecie a poniżej efekt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz