czwartek, 3 czerwca 2010

Ciasto którego najczęściej używam

Składniki na ciasto - typowe najlepsze według mnie.
Na   2 pizze 30 cm.
Drożdże - 1/10 kostki
250 ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek - extravergine
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Drożdże rozpuszczamy w wodzie o temperaturze 18-22 stopnie.
Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Potem dodajemy trochę mąki, oliwę i wsypujemy sól. Ja dodałem jeszcze przyprawy do pizzy do ciasta - jest bardziej aromatyczne - ale robimy to wedle uznania jak komu pasuje.
Ciągle mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąki i mieszamy długo aż uformuje się ciasto. Można użyć robota kuchennego, jednak najlepsze efekty uzyskasz na najniższym biegu wyrabiania ciasta.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na godzinę pod przykryciem aby urosło - jak urośnie dzielimy na pół.

Można zrobić jeszcze inaczej. Ciasto niech rośnie przez około 2 godziny, potem dzielimy je na pół i każdą połówkę odstawiamy na godzinę aby dalej rosło.

3 komentarze:

  1. Witam, czy to ciasto smakuje tak drożdżowo, jak typowa domowa pizza, czy tak jak z pizzeri?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ani tak, ani tak :) sądzę, że jeśli szukasz przepisu na grubą i ciężką domową pizzę z kiełbachą, pieczarami i górą ketchup to chyba nie tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko ile mąki??:P

    OdpowiedzUsuń