niedziela, 13 czerwca 2010

Bruschetta

Bruschetta to świetna przystawka kuchni śródziemnomorskiej. Idealna na piknik a nawet do podejmowania gości i jako przekąska w czasie upału.









Składniki
  • 1 pomidor
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Chleb
  • Bazylia
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • -ja dodałem jeszcze kawałek ogórka 
Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo robimy z pomidorem i ogórkiem. Siekamy odrobinę bazylii i natki pietruszki i wszystko to wsypujemy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem a potem wlewamy odrobinę oliwy. Całość mieszamy i mamy już nadzienie naszej bruschetty.


Na mały talerz wlewamy trochę oliwy a następnie moczymy z obu stron kromki chleba lub bagietki. Smarujemy je rozgniecionym czosnkiem i wkładamy do piekarnika aby grzanki się zarumieniły.
 

Po wyjęciu z piekarnika grzanki układamy na talerzu a następnie nakładamy nadzienie.
Można również naszą bruschettę wzbogacić posypując ją żółtym serem.
Buon appetito !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz