czwartek, 22 kwietnia 2010

Risotto z krewetkami i cukinią

Danie szybkie kiedy nie ma czasu na długie gotowanie i wykwintne gdy trzeba. Polecamy ! 
Oto przepis na "risotto con gamberetti e zucchine":




Skladniki na 4os. 

- 320g ryzu
- 300g krewetek obranych z lusek (moga byc mrozone)
- 200g cukinii
- 1 cebula
- 1 szkl wina bialego
- ok. 2l rosolu (moze byc z kostki)
- 1 lyzeczka natki pietruszki drobno pokrojonej
- olej z oliwy
- sol, pieprz



Pokroic drobno cebule i podsmazyc lekko na patelni z odrobina oleju z
oliwy, dodac cukinie pokrojona w cienkie plasterki, posolic i dodac
odrobine pieprzu i niech sie chwile dusi. Nastepnie wsypac ryz i nbiech
sie chwile zarumieni na mocnym ogniu, dodac wino, odczekac az wyparuje
(oczywiscie od czasu do czasu mieszac wszystko razem). Nastepnie co
jakis czas dodawac rosol i gotowac w ten sposob na srednim ogniu,
mieszajac, az ryz bedzie miekki "al dente". Mniej wiecej w polowie dodac
krewetki i dalej kontynuowac gotowanie, na koncu dodac pietruszkę.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz