czwartek, 22 kwietnia 2010

Pizza z salami i pomidorami


Czas na coś nowego. 
Zaczynamy !

Właśnie tutaj przedstawiam dobry włoski przepis na ciasto, które w piekarniku bez problemu ładnie się rumieni.

Na 700gram ciasta: - 2 pizze 30 cm.
Drożdże - 1/10 kostki
250 ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek - extravergine
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Drożdże rozpuszczamy w wodzie o temperaturze 18-22 stopnie.
Następnie dolewamy oliwy i wsypujemy sól oraz cukier. Ciągle mieszamy
Stopniowo dodajemy mąki i mieszamy długo aż uformuje się ciasto. Można użyć robota kuchennego, jednak najlepsze efekty uzyskasz na najniższym biegu wyrabiania ciasta.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na godzinę pod przykryciem aby urosło - jak urośnie dzielimy na pół.



Można zrobić jeszcze inaczej. Ciasto niech rośnie przez około 2 godziny, potem dzielimy je na pół i każdą połówkę odstawiamy na godzinę aby dalej rosło.

Pozostałe składniki to :

Pomodori pelati - lub jak ktoś nie ma to koncentrato pomidorowy pudliszki
ząbek czosnku - duży
cebulka
mozzarella biała
pomidorki
oregano
bazylia
sól pieprz

Na patelni wlać łyżkę oliwy z oliwek, następnie wrzucić wyciśnięty czosnek. Potem dodać cały koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Przyprawić solą, pieprzem, oraz oregano i bazylią i poczekać aż  ładnie zgęstnieje jak sos.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnice i formujemy okrąg. Szczęśliwi ci którzy mają formę do pizzy :) Można użyć wałka i rozwałkować ciasto a następnie ułożyć na formie.
Smarujemy ciasto lekko oliwą  z oliwek. Nakładamy sos dodajemy i tutaj możemy potrzepać lekko mozzarellą. Dodajemy cebulę, układamy salami, pomidorki oraz mozzarellę.

Całość wkładamy do piekarnika 220-250 stopni na około 10-15minut

w piekarniku

po upieczeniu - mało okrągła wyszła ale nie powiem że bez wina mi się nie dłużyło... :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz