czwartek, 22 kwietnia 2010

Pizza con tonno - pizza z tuńczykiem

Składniki:

Mąka szymanowska ok. 250 gr. lub typ 00 (ale jak się nie ma co się lubi....)
Drożdże
Szklanka Wody - do ciasta.
Mozzarella w woreczku
Mozzarella wiórki
Puszka tuńczyka
Oliwki
Cebula
Papryczka peperoni jeśli ktoś lubi na ostro
Oliwa z Oliwek
Bazylia
Przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze (polpa)
2-3 większe ząbki czosnku



Przygotowanie sosu pomidorowego na spód pizzy:
Rzgniatamy 2-3 ząbki czosnku w zależności od wielkości i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i chwilkę smażymy. następnie zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Solimy, przyprawiamy, próbujemy i gotowe !

Przygotowanie ciasta:

Wlewamy ciepłą wodę do naczynia i rozpuszczamy w niej 1/10 kostki kupionych drożdży. Następnie sukcesywnie dosypujemy mąkę i mieszamy do chwili aż zrobi się ciasto. Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia i ugniatamy je podsypując mąką. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je do naczynia, smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i odstawiamy na godzinę pod przykryciem aby wyrosło.
Po godzinie wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia. Z tej ilości ciasta można zrobić około 2 pizze 30cm na cienkim cieście lub jedną na
grubszym.

Ciasto kładziemy i formujemy w formie na pizze lub rozciągamy je na stolnicy uważając aby się nie podarło.

Wykończenie:

Następnie pędzelkiem rozprowadzamy po cieście cienką warstwę oliwy z oliwek lub skrapiamy nią ciasto. Oliwa zapobiega przenikaniu sosu wgłab ciasta co uczyni ciasto bardziej chrupiące po upieczeniu. Rozprowadzamy sos, nakładamy cienką warstwę żółtej mozaarelli następnie kładziemy krążki, cebuli, oliwki, mozzarellę pokrojoną w kawałki i tuńczyka. Całość przysypujemy cienką warstwą żółtej mozarelli, przyprawiamy bazylią (może być również dodane oregano) skrapiamy oliwą (chociaż nie jest to konieczne)  i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika o temperaturze ok 220 stopni.Ps. Oliwki można po otwarciu wyłożyć na tależ i polać oliwą z oliwek, nie będą wysuszone po wyjęciu z piekarnika.Smacznego ! :)
Przed upieczeniem



 Po upieczeniu:

3 komentarze:

  1. Super pizza, naprawdę, dzisiaj zrobiłem i wyszła mi podobna, brawo !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie ile to jest kostka drożdży. Bo niektóre kostki mają 100g niektóre 50g. A to chyba robi różnicę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super, jedyne co bym dodał to szczyptę soli do ciasta i wtedy jest bardziej wyraziste.

    OdpowiedzUsuń