czwartek, 22 kwietnia 2010

Penne z tuńczykiem

Bogaty smak, szybkie  i  proste danie, propozycja dla wszystkich !

 Składniki :

-puszka  tuńczyka w oleju - najlepiej duże kawałki 
- 1/4 cebuli posiekanej w plastry
- większy ząbek czosnku
- natka pietruszki
- pieprz, sól, bazylia,  może być też odrobina sproszkowanego pepperoni lub chili
- oliwa z oliwek
- makaron najlepiej Barilla Colezioe

Przygotowanie:



Czosnek siekamy w drobne kawałeczki i wrzucamy z cienkimi plasterkami cebuli na rozgrzaną oliwę z oliwek. Rumienimy dosłownie minutę ponieważ czosnek szybko się złoci. 
Następnie dodajemy tuńczyka, posypujemy pieprzem , chili oraz bazylią i pietruszką. Solimy odrobinę i chwilę smażymy.
Makaron gotujemy al dente i po odsączeniu dodajemy na patelnię z tuńczykiem mieszając lekko. Podtrzymujemy pod patelnią ogień podczas mieszania. Podajemy na talerz i dekorujemy liśćmi pietruszki. Można podawać z białym winem.

Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz